1 ekor ayam - potong 4 atau 10
Santan
Jintan Manis*
Lengkuas*
Cili kering*
Buah Keras*
Serai diketuk
Gula merah dan garam.
Cara-cara
-Kisar semua bahan yang bertanda Bintang *.
-Setelah itu, rendam ayam bersama bahan kisar, gula merah, garam, santan dan serai.
-Renehkan diatas api setengah masak.
-Tutup api dah perap selama 2 jam.
-Selepas itu bakar ayam yang diperap...kuah yang lebih renehkan sehingga pekat.
-Setelah ayam masak.....susun di dalam pinggan dan tuangkan kuah yang pekat tadi.
-Siap untuk hidangan.
Ayam yang direndam bersama bahan. (3ekor ayam) |
Ayam yang telah dibakar (3ekor ayam) |
Ayam yang dihidang. |
2 comments:
wahhh..sdapnyer ckgu,,
jom ajak bdk2 klas brbeque,,
haha
ni amalina,,a.k.a maya
hehe
ckgu na join kmi lngkwi x
3 nov-5 nov ni??
after pspm..
sem depan nak buat ayam percik bagi tahu sy. Kutip duit..beli bahan dan buat sendiri..lagi jimat...nak p langkawi??? tak kut....sy nak balik kampung...dok ngan anak2 palk....apa pun terima kasih...
Post a Comment