Bahan - bahan:-
1/2 Ekor Ayam
1/2 biji kelapa (santan)
2 ulas bwng kecil dihiris
Kayu manis, bunga lawang dan cengkih.
Segenggam cili kering - kisar
1/2 sdt jintan manis - kisar
1 labu bwng besar - kisar
2 ulas bwng putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1/2 inci lengkuas - kisar
Serai di ketuk
Garam dan gula.
1/2 biji kelapa (santan)
2 ulas bwng kecil dihiris
Kayu manis, bunga lawang dan cengkih.
Segenggam cili kering - kisar
1/2 sdt jintan manis - kisar
1 labu bwng besar - kisar
2 ulas bwng putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1/2 inci lengkuas - kisar
Serai di ketuk
Garam dan gula.
Cara-cara:
1. Ayam dibasuh dan digaul dengan kunyit + garam dan di goreng.
2. Tumis bawang, dan masukkan bahan kisar. Masak sehingga garing dan masak cilinya. Keuk serai dan masukkan bersama.
3. Setelah cili masak, masukkan garam dan gula....dan ayam...serta santan.
4. Potong bulat bawang besar, dan masukkan bersama...bila dah kuah agak kering...tutup api dan hidangkan.
1. Ayam dibasuh dan digaul dengan kunyit + garam dan di goreng.
2. Tumis bawang, dan masukkan bahan kisar. Masak sehingga garing dan masak cilinya. Keuk serai dan masukkan bersama.
3. Setelah cili masak, masukkan garam dan gula....dan ayam...serta santan.
4. Potong bulat bawang besar, dan masukkan bersama...bila dah kuah agak kering...tutup api dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment