Hari ni menu makan malam, saya masak kari ikan temenung. Menu kesukaan saya. Orang sebelah utara ni tak panggil kari, dipanggilnya gulai. Menu ni tiba2 je muncul masa kat opis ketika tengah makan biskut kering ngan air kopi. Heiii...sedap plak kalo dpt cicah roti ngan gulai ye.....
So...apa lagi....pas keja kena p cari bahan....buat banyak skit untuk.....dibawa ke opis esoknya utk cicah ngan roti benggali (roti buku). Balik keja...terus ke Pasar Wanita (nama pasar kat tempat ni). Wahhh....segar2nya temenung lemak hari ini. Pilih punya pilih....10 ekor....cukup la.....kut. So...balik umah terus siang ikan dan sediakan bahan-bahan untuk buat kari. Daun kari jangan lupa petik ye.........
So...apa lagi....pas keja kena p cari bahan....buat banyak skit untuk.....dibawa ke opis esoknya utk cicah ngan roti benggali (roti buku). Balik keja...terus ke Pasar Wanita (nama pasar kat tempat ni). Wahhh....segar2nya temenung lemak hari ini. Pilih punya pilih....10 ekor....cukup la.....kut. So...balik umah terus siang ikan dan sediakan bahan-bahan untuk buat kari. Daun kari jangan lupa petik ye.........
Bahan-bahannya:
10 ekor ikan kembung
2 ulas bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
Rempah kari babas - kisar
100 gm pati santan
Air asam jawa
Minyak masak
Garam
10 ekor ikan kembung
2 ulas bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
Rempah kari babas - kisar
100 gm pati santan
Air asam jawa
Minyak masak
Garam
Bahan tumis:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
1sd halba campur
Daun kari
1sd halba campur
Bahan tambahan:
Bendi
Tomato
Bendi
Tomato
Cara-caranya:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis tadi. Biarkan hingga garing. Selepas itu, masukkan rempah yang dikisar bersama bahan kisar....tambah sedikit air. Biarkan rempah masak...atau pecah minyak. Seolah-olah macam kari perangat tu. Then..masukkan air asam jawa. Kena bagi masam skit....baru sedap. So...agak2 la ye...asamnya. setelah itu...masukkan santan...bagi didih kuahnya baru masukkan ikan...kacang bendi dan tomato jika suka. Petua kat sini...jangan masukkan asam selepas santan...nanti kari jadi payau. Ikut peraturan. Tambahkan garam. Then..boleh dihidangkan. Memang uummmmpppphhhhh!!!!!
Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis tadi. Biarkan hingga garing. Selepas itu, masukkan rempah yang dikisar bersama bahan kisar....tambah sedikit air. Biarkan rempah masak...atau pecah minyak. Seolah-olah macam kari perangat tu. Then..masukkan air asam jawa. Kena bagi masam skit....baru sedap. So...agak2 la ye...asamnya. setelah itu...masukkan santan...bagi didih kuahnya baru masukkan ikan...kacang bendi dan tomato jika suka. Petua kat sini...jangan masukkan asam selepas santan...nanti kari jadi payau. Ikut peraturan. Tambahkan garam. Then..boleh dihidangkan. Memang uummmmpppphhhhh!!!!!
Gulai kembung @ temenung |
0 comments:
Post a Comment