Bahan-bahannya:
Seketul kepala ikan seludu - belah dua
Pati santan - hasil sebiji kelapa
1 genggam asam jawa - ambil airnya
1/2 cawan minyak masak - boleh kurang atau tambah
Bahan Kisar:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 bungkus rempah kari Babas
1 bungkus rempah kari cap O
Bahan Tumis:
3 biji bawang merah
Daun kari - 2 @ 3 bilah
1 tsp halba campur
Bahan tambahan:
Tomato
2 biji terung bulat - belah 4
Bendi
Cara-caranya:-
Bersihkan kepala ikan.
Panaskan minyak.
Masukkan bahan tumis, tunggu sehingga garing atau kekuning-kuningan.
Setelah itu, masukkan bahan kisar, tambahkan sedikit air.
Masak rempah tadi sehingga pecah minyak. (Semasa proses memasakkan rempah tu, kalau dah pekat tapi rempah tak masak lagi, bleh tambahkan air lagi)
Then, masukkan air asam jawa,
diikuti dengan kepala ikan.
Masukkan santan, diikuti bahan2 tambahan lain. Didihkan sehingga pecah minyak.
Masukkan garam. Jangan sesekali letak perasa kerana ia akan membuatkan kari hilang rasa asli.
Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment