Bahan-bahannya:
1/2 kg daging - dihiris nipis
Segenggam Cili Kering - (Goreng dan Kisar)
Bawang kecil - hiris nipis
Bawang besar - hiris bulat
1 Sudu makan biji ketumbar - Kisar
1 Sudu kecil jintan manis - Kisar
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Kulit Kayu Manis
Daun Kari
Gula merah
Kerisik
Kicap Pekat
Asam Jawa
Gula putih dan garam.
Cara-caranya:
- Hiris daging dan perap bersama kicap pekat. Panaskan minyak dan goreng daging seketika. Angkat dan toskan.
- Cili kering di goreng dan dikisar bersama jintan manis dan ketumbar.
- Tumis bawang kecil bersama buah pelaga, bunga cengkih dan lawang, daun kari dan kulit kayu manis.
- Biar garing dan masukkan cili kering yang telah dikisar bersama bahan2 tadi.
- Goreng sambal sehingga masak dan naik bau....sambil kacau, nanti hangus dah tak sedap.
- Setelah sambal dah garing...masukkan daging dan tambahkan air...biarkan mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan kerisik (1 sudu dah cukup)
- Then, masukkan perahan air asam jawa, kicap pekat, gula merah, gula putih dan garam.
- Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat.
- Biarkan kering dan boleh dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment