Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

SALAM UKHWAH........Kepada Tetamu Yang Melayari Blog Saya



Wednesday, 30 May 2012

Oh...Kelisa Ku

Jam menunjukkan 4pm, aku masih lagi di opis yang sedang menyiapkan kerja yang belum selesai. Terdetik dihati utk ke Alor Setar kerana hendak mencari sebuah buku sebagai bahan bacaan untuk exam paper legal. So, masa berlalu sehinggala...jam 5pm. Tanpa membuang masa...ku terus shutdown Laptop dan juga PC..terus turun dan punch out.

Bermula la..perjalananku. Terus memandu sambil melayan je kepala apa yang di fikirkan....sampai di kawasan jitra...jarak yang tidak berapa jauh...ku nampak objek melayang...hati berdegup kencang....Ya Allah...sebuah kereta berwarna hitam...terbabas...keempat-empat tayar naik ke atas......Allahuakhbar.....ku berhenti ditepi jalan....seketika...menggeletar lutut..rasa, dan ketika itu ku rasa tak mampu memandu lagi. Hati mula terdetik untuk berpatah balik dan membatalkan niat untuk ke Alor Setar....tetapi hendak dikatakan takdir Allah...ku teruskan jua perjalanan sehingga la sampai di Pacific Alor Setar. Ku tidak membuang masa terus ke mencari buku yang ku kehendaki...tetapi hampa sekali...bukunya kehabisan stok. So, jalan-jalan dan beli apa yang patut. Jam 7pm, ku mula perjalanan balik.......

Kulalui lebuh raya utara selatan.....sampai di tol hutan kampung.....ku sentuhkan kad touch n go....so perjalanan bermula....tiba-tiba...nampak sesuatu ditengah jalan...alamak..ada kemalangan lagi....ku mula perlahankan kenderaan ku....tidak lama kemudian.....betul-betul ku berada bersebelahan dengan kereta yang telah terbabas....ku dengar hentakkan yang kuat....sehingga seluruh tubuhku terhempas kembali ketempat dudukku...dan otak rasa seolah bergoncang dan.....rupanya keretaku telah dilanggar oleh sebuah kereta proton. Terpaksa ku berhenti tepi....keluarla..seorang lelaki dan terus memarahi aku. Aku hanya terkedu sambil menelefon org terdekat.....ingin memaklumkan apa yang berlaku. Airmata usah dikata lagi..bercucuran tanpa boleh ditahan. Geram, sakit hati..semua ada. Kelisa yang ku sayang menjadi mangsa. Sedih melihat....keadaannya. Puas bertekak....akhirnya...pemandu kereta proton tadi..terus berlalu begitu sahaja...tanpa menghiraukan apa yang berlaku. Biarlah.....terlepas di dunia....tapi tidak di akhirat nanti.



Seterusnya...ramai yang datng menolong dan memintaku ke balai polis Alor Setar untuk report tentang kemalangan ini....dalam keadaan yang masih trauma ku kesana dengan bantuan seorang rakan sekerja. Harapkan aku...mana tahu tentang selok belok bandar Alor Setar. Untuk memandu....pun dah tidak terdaya...dan terpaksa bermalam di rumah kak murni..juga rakan sekerja ku. Aku hanya mampu  menangis sahaja..sedih dengan apa yang berlaku......inilah dunia lebuh raya. Ya Allah.....cukup la..ujianmu..ini. Gerun, takut....semuanya ada. Yang paling ku sedih....ku terpaksa berpisah sementara dengan kelisa kesayanganku ini.



Friday, 18 May 2012

Lirik - Tahajjud Cinta

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut

lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba

terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka

dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam

memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

Tuesday, 15 May 2012

Bermain Motor Kecil

Celik ja mata....terus masing-masing bermain dengan motor kecilnya....menggunakan track dengan pusing keliling meja... Inilah gelagat anak-anakku....tak pa...janji jangan bergaduh dan jangan ganggu ummi nak buat kerja rumah dan study......


video

Bersama Anak-Anak di Cuti Semester

28 April 2012.....selepas sahaja kelas master...aku terus memecut kereta....mengharungi lebuh raya utara selatan untuk pulang kekampung halaman ku..di Serdang Kedah. Hati rasa gembira sangat...tidak sabar rasanya untuk ketemu putera-putera kembarku yang nakal-nakal itu. Wajah mereka sudah terbayang di kotak minda. Dengan tekanan pedal minyak...yang mencatat 120km/h..tidak ku hiraukan...janji cepat sampai untuk ketemu mereka.Bukan senang nak mengharungi perjalanan yang memakan masa 2jam setengah itu.
Ku sedar....kadang-kadang dengan kehadiranku ini....membuatkan ada sahaja di antara mereka yang kena cubit dan marah.....Ala..biasala..seorang ibu....mana tak marahkan anak..jika melakukan kesalahan. Kesian memang la kesian.....walau apa pun....segala kesilapan harus diperbetulkan..demi masa depan mereka.

Apabila....kereta ku tiba dihadapan rumah....terlihat dua anak-anak lelaki berlari-lari....sambil tersipu-sipu malu...Ohhhh...ummi dah balik???? Tanya salah seorang anakku....Ummi cuti ka??? Ye..sayang..jawab ku. Nape ummi lama tak balik??? Biasala...anak-anak yang berumur 3 tahun lebih...mana faham erti penantian dan kesabaran....tersentuh rasa hati....menanti juga kepulangan ummi ini rupanya.

Wajah..putera ummi....iqbal dan irfan

Pelukan erat....abang dan adik

Wajah ummi dan anak-anak

Wajah yang riang...penyejuk hati ummi

Teruna Ummi..buat iklan gigi....nasib gigi cantik

Susah nak ambil foto...dengan kenakalan mereka

Dapat pelukan ummi

Tak lekang dengan motor kecilnya...............

Tapi...hakikatnya...kepulangan ummi bersama mereka hanya 3 minggu sahaja.....pada 18 Mei....kehidupan kita akan seperti biasa...wahai anak-anak ku...ummi terpaksa meninggalkan kalian bersama maktok..dan ayahwan.....ummi terpaksa pulang.....untuk mencari rezeki buat kita sekeluarga....dan kita hanya akan berjumpa di hujung minggu. Inilah hakikat hidup kita...wahai anak-anak ummi. Biar sedih dan perit hati ummi untuk meninggalkan kalian....tapi inilah ketentuan hidup kita. Aku redha Ya Allah.